Ljubno 82, 4244 Podnart (04) 533 10 17 metka.urh@guest.arnes.si

Novice

14. 11. 2023

Elektronske cigarete

(e-cigareta, vejp, vap, pod, mod, tank, puff, bar…)

Mladi se poskušajo s svojim vedenjem že zgodaj približati vedenjskim vzorcem starejših. Nekateri uporabljajo grob besednjak, poln kletvic, drugi se zatekajo k nasilnemu vedenju, tretji dokazujejo svojo odraslost s pitjem alkoholnih pijač… V zadnjem času vse več otrok eksperimentira z užitki, ki jih ponujajo elektronske cigarete. Opažamo, da se k uporabi e-cigaret nagibajo učenci in učenke šestih in sedmih razredov. To so otroci stari od 11 do 13 let. Tu ne gre le za uporabo pač pa tudi za preprodajo različnih vrst in oblik e-cigaret. Po naši zakonodaji je uporaba e-cigaret za mlajše od 18 let prepovedana.

Elektronske cigarete delujejo na principu segrevanja tekočine, ki se spremeni v aerosol, tega pa uporabniki e-cigaret vdihavajo. Pljuča so namenjena izmenjavi plinov. V primeru uporabe e-cigaret nista vpletena le kisik in ogljikov dioksid, pač pa še vse kemične sestavine, ki so v tekočini za polnjenje vejpa, med drugimi je dodan tudi nikotin, ki povzroča zasvojenost. Mlade privlačijo zlasti številne različne vonjave in okusi, ki jih vejp sprošča.

Posledice uporabe vejpa so zasvojenost z nikotinom, lahko pride do pogostejšega kašlja, piskanja pri dihanju, glavobola, slabosti, težav v duševnem zdravju, nespečnosti, epileptičnih napadov, akutne kemične poškodbe pljuč, pljučnice. Zaradi pogoste uporabe e-cigarete obstaja možnost slabše pozornosti in spomina, otrok se težje uči, slabše splošno počutje, pojavljata se tesnobnost ali impulzivnost.

Vplivi vejpanja na otroški organizem še niso povsem znanstveno dokazani, kljub temu pa zdravniška združenja že odsvetujejo uporabo e-cigaret.

V Sloveniji uporablja e-cigarete manj kot 1% odraslih med 25 in 70 letom starosti. Delež mladostnikov, ki uporablja e-cigarete pa je znatno višji, zadnje raziskave kažejo da gre za 17% učencev osnovnih šol.

Težava, ki se nam pojavlja je, da so elektronske cigarete zelo lahko dostopne otrokom predvsem preko starejših, polnoletnih dijakov, študentov, pa tudi v nekaterih prodajalnah se trgovci izognejo kontroli starosti kupca.

V šoli se ob vsakem zaznanem primeru uporabe e-cigaret pogovorimo z otrokom, obvestimo starše in postopamo po internih pravilih šolskega reda. Želel bi, da se o spornosti in škodljivosti kajenja nasploh in posebej še o kajenju e-cigaret pogovorite s svojim otrokom.

Boris Mohorič

Elektronske cigarete slika 1