Ljubno 82, 4244 Podnart (04) 533 10 17 metka.urh@guest.arnes.si

Novice

27. 02. 2023

Po sledeh Jožeta Plečnika

V soboto, 25. 2. 2023, smo se učenci, ki obiskujemo dejavnost Vesela šola, ob 7:30 zbrali na avtobusni postaji pred našo šolo. Do železniške postaje smo odšli peš, nato pa z vlakom v Ljubljano na ogled najpomembnejših Plečnikovih zgradb. Ko je prišel vlak, smo bili nadvse veseli, saj je bil pred nami modern dvonadstropni vlak. Vožnja z njim je trajala približno eno uro.

Najprej smo z glavne železniške postaje peš odšli do Prešernovega spomenika, kjer nas je počakal vodič. Ogledali smo si Tromostovje, tržnico, ki je bila narejena na starogrški način, Jožetovo trafiko in cvetličarno. Izvedeli smo veliko zanimivega. Po ogledu mostu smo se premaknili na ribji most, ki je nastal iz odvečnega lesa. Ker se je začel podirati, so ga spremenili v stalen mostiček. Plečnik je Tromostovje načrtoval v Beneškem stilu. Naslednja točka našega zanimivega potovanja je bil Kongresni trg. Kot zanimivost naj povem, da je bilo tam še nedolgo nazaj parkirišče. Plečniku je ta trg simboliziral jezero, saj se nasproti srečata takrat dve najbolj vplivni stvari: cerkev in glasba. Naše potovanje se nadaljuje z ogledom NUK-a. Vodič nam pove, da je na vhodu slaba svetloba, saj nimaš znanja in tavaš v temi. Ko pa prideš v čitalnico, svetloba postane jasna tako kot tvoje misli. Za knjižnico so najprej želeli uporabiti Vurnikove načrte, vendar je Plečnik uporabil svojo vplivnost. Med prvo svetovno vojno je v NUK strmoglavilo letalo in zahtevalo štiri smrtne žrtve ter močno poškodovalo knjižnico. Ogledali smo si tudi Križanke, ki so obdane z rimskimi grafiti in obzidjem.

Končno smo prispeli v Plečnikovo hišo, na Korunovi ulici. Tam smo dobili prav posebne delovne zvezke z naslovom Po sledeh Jožeta Plečnika. Večino sledi smo danes raziskali tudi mi. V hiši smo se razdelili v skupine po sedem. Vodička nam je razkazala del hiše, kjer je Plečnik živel in delal. Pojasnila nam je, da je bil najpomembnejši slovenski arhitekt res poseben človek. Udobja ni maral, saj je menil, da se čovek hitro razvadi. Poleg tega nam je razkazala stekleno in malo sprejemnico. Jože res ni bil ljubitelj gostov, saj jih je odganjal na različne načine. Najbolj prijeten prostor pa je bil zimski vrt, kjer je sadil različne rastline.

Za konec ogleda smo se sprehodili skozi vrt in občudovali zasaditev. Potem smo hitro odbrzeli na želežniško postajo in z vlakom odšli proti domu. Polni lepih spominov in doživetij smo se pred šolo poslovili. Preživeli smo lepo soboto.

Jure Kramar, 6. c

 

Galerija slik