Ljubno 82, 4244 Podnart (04) 533 10 17 metka.urh@guest.arnes.si

Novice

22. 12. 2022

Obisk učencev Prvostopenjske šole s slovenskim učnim jezikom sv. Cirila in Metoda iz Trsta (Italija)

V okviru eTwinning projekta Brezmejna slovenščina so nas v torek, 13. 12. 2022, obiskali učenci in učitelji Prvostopenjske šole s slovenskim učnim jezikom sv. Cirila in Metoda iz Trsta.

Učence je takoj po prihodu v večnamenskem prostoru šole pozdravil ravnatelj Boris Mohorič. Učenci so po pozdravu, razdeljeni v manjše skupine, odšli na ogled šole. Po šoli so jih vodili učenci 9. a razreda. Učitelji in vodstvo šole pa smo čas namenili pogovoru o razlikah in podobnostih med italijanskim in slovenskim šolskim sistemom. Po ogledu šole je nastopil čas, da učenci gostje bolj podrobno spoznajo pouk v Sloveniji – v manjših skupinah so odšli k pouku v 7., 8. in 9. razrede. V razredih so „doživeli” eno učno uro. Učitelji iz Trsta so si v tem času v spremstvu ravnatelja ogledali našo šolo.

Po uri pouka so učence goste na atletskem stadionu že pričakali učenci 9. a razreda. Sledila je orientacija (na območju šole), ki jo je pripravil učitelj športa – Frenk Lukan. Učenci so v mešanih dvojicah na območju šole (s pomočjo zemljevida) iskali določene točke.

Sledilo je kosilo, po kosilu pa so si učenci (v spremstvu vodiča) ogledali Radovljico. Po ogledu so obiskali gostilno Lectar, kjer so učencem iz Trsta predstavili izdelavo lectovih srčkov. Po ogledu pa so učenci imeli še možnost preizkusiti tradicionalne slovenske sladice. Ko so se okrepčali, jih je čakala še zadnja točka programa – vodenje po Mestnem muzeju Radovljica.

Gostje so bili nad obiskom navdušeni. Učenci iz Trsta so imeli mnogo priložnosti govoriti slovensko, spoznali so našo šolo, Radovljico in vzpostavili nove stike.

Mi pa se že veselimo spomladanskega obiska v Trstu!

Ana Brejc,
mentorica projekta Brezmejna slovenščina

Obisk učencev Prvostopenjske šole s slovenskim učnim jezikom sv. Cirila in Metoda iz Trsta (Italija) slika 1