Ljubno 82, 4244 Podnart (04) 533 10 17 metka.urh@guest.arnes.si

Novice

17. 11. 2022

Srebrno priznanje na državnem tekmovanju Zlata kuhalnica

V ponedeljek, 14. 11., je v Termani Laško potekalo že 13. državno tekmovanje Zlata Kuhalnica. Naši učenci, Teja Marjanovič (7.e), Sara Štetner (7.e), David Krbavac (7.e) in Meta Hudavernik (7.a), so naši šoli prikuhali odlično srebrno priznanje. S svojim spretnim delom in občutkom za okuse, so suvereno predstavili našo osnovno šolo.

Kuhalo je 11 najboljših šol po Sloveniji in vsi žiranti so se strinjali, da so osnovnošolci sposobni narediti res lepe in okusne krožnike. Izpostavili so pomen kuharskega poklica in povedali, koliko izkušenj jim je le- ta prinesel. O kuhanju je govoril tudi svetovno priznan kuhar Uroš Štefelin, ki je učence spodbudil k izbiri kuharskega poklica in dejal, da je s tem poklicem videl ogromno Sveta in da verjame, da vsega tega ne bi doživel na takšen način, če se ne bi odločil za kuharsko pot. Prav tako je poudaril, da mora biti vsaka oseba, ki se odloči za ta poklic, zelo urejena, pridna in inteligentna oseba.

Vsi učenci so se pomerili v pripravi raviolov, kjer so morali sami, po pravilnih postopkih in z določeno gramaturo, pripraviti testo. Poleg tega so morali v nadevu prav vsi uporabiti eno divje zelišče. Nadev je moral vsebovati meso, medtem ko je morala biti omaka brezmesna in prav tako vsebovati zelišča. Poleg raviolov pa so morali narediti še šipkov napitek z dodanimi agrumi in čim manj sladkorja. Z učenci smo naredili daljšo raziskavo, kako zdravilni so pleveli (zelišča) na naših vrtovih in koliko vitamina C določeni vsebujejo. Odločili smo se za uporabo dveh plevelov (kurja črevca in tolščak), ter za kombinacijo blitve, piščanca in gobove omake z domačimi jurčki. Jed je učencem odlično uspela in tudi kuharji so jih pohvalii, da so izredno lepo delali in da so zelo dobro upoštevali higieno pri pripravi jedi. Videlo se je, da so učenci veliko vadili in v jed vložili ogromno truda.

Ker se je kuhalo v skupinah treh osnovnih šol, se je tekmovanje zavleklo v popoldanske ure, medtem pa je Turistična zveza Slovenije učencem priskrbela kosila. Vzporedno so potekala tudi druga kuharska tekmovanja in predstavitve Slovenskega turizma, kar smo si med prostim časom tudi ogledali.

Učencem še enkrat čestitam, predvsem pa ena velika spodbuda vsem, da se prijavite na 14. kuharsko tekmovanje Zlata kuhalnica (tiste, ki tekmovanje zanima, se lahko oglasite pri meni). Prav tako se zbirajo prijave za Malega šefa Slovenije, na kar pa se prijavite sami.

Uživajte v kuhanju!

Mentorica Ana Krivec Pristov

Galerija slik