Ljubno 82, 4244 Podnart (04) 533 10 17 metka.urh@guest.arnes.si

Novice

27. 09. 2022

Projekt »Športajmo in berimo«

Z dekleti 8.d, 9.b in 9.c razreda, smo se pri predmetu Šport priključile projektu »Športajmo in berimo«, ki poteka že četrto leto, v času evropskega tedna športa.

V ponedeljek, 26. septembra, smo se z učenkami odpravile v mestno knjižnico v Radovljici, kjer so učenke spoznale portugalskega pisatelja José Luís Peixota ter prevajalko Urška Rupar Vrbinc, ki je njegovo delo »Mama, ki je deževala« prevedla v slovenski jezik.

José Luís Peixoto, leta 1974 rojeni avtor, je plodovit na vseh področjih svojega ustvarjanja. Piše tako prozo in poezijo, kot tudi dramska besedila. Za svoje delo je prejel že več nagrad, med njimi tudi literarno nagrado Joséja Saramaga. Peixoto slovi kot novi glas portugalske literature, po njem pa so poimenovali tudi literarno nagrado, ki jo podeljujejo mladim ustvarjalcem.

Knjiga »Mama, ki je deževala« je posebna knjiga. Na prvi pogled je knjiga slikanica, torej knjiga za otroke, a ni le to, Mama, ki je deževala, je primerna za vse starosti. Lahko je pravljica, lahko je poezija ali pa zgodba. Je hvalnica čutečemu materinstvu in subtilno spremlja odraščanje otrok. Je hvalnica brezpogojni ljubezni mater tega sveta.

Avtor knjige je popestril dogajanje s branjem odlomka v portugalskem jeziku, dekleta pa so imela pripravljena veliko zanimivih vprašanj zanj.

Učiteljica: Darja Pagon

Galerija slik